You Are Reading

BIG – Mountain Dwelling, Ørestad, Copenhagen, Denmark

2202

Mountain Dwellings (Danish: Bjerget) is an award-winning building in the Ørestad district of Copenhagen, Denmark, consisting of apartments above a multi-storey car park. The building is designed by Danish architectural practice Bjarke Ingels Group. The apartments are scaling the diagonally sloping roof of the parking garage, from street level to 11th floor, creating an artificial, southfacing 'mountainside'. Each apartment has a "backyard" on the roof of the in-front, lower-level apartment. The resulting courtyard panthouses are an attempt to balance "the splendours of the suburbian backyard with the intensity of an urban lifestyle".[1] Throughout the building, it plays on a mountain metaphor as well as the clash between the urban vibe of the interior parking space as well as the surroundings and the peaceful and organic hillside


0125 VM Bjerget09

Parking Garage
The parking garage contains parking spots for 480 cars. The space has up to 16 m high ceilings, and the underside of each level of apartments is covered in aluminum painted in a distinctive colour scheme of psychedelic hues which, as a tribute to Danish 1960s and '70s furniture designer Verner Panton, are all exact matches of the colours he used in his designs. The colours move, symbolically, from green for the earth over yellow, orange, dark orange, hot pink, purple to bright blue for the sky.[2] Besides being a sloping podium for the residential units to sit on, maximizing sunlight and views, the central garage space also serves as an atrium containing the building's circulation, affording the only access to the apartments. A set of metal stairs climb through the main space over the parking lot, providing access to the hallways across suspended industrial-looking metal-clad concrete connections, while a Swiss-manufactured, ski lift-style inclined elevator moves along the wall of the garage. Each level's hallway is enclosed and encased in painted metal both on the interior and exterior, colored according to floor in the same hues used in the main space..

1817 1314

Apartments
The sloping roof is covered with a single layer of 80 penthouses. Each apartment has an L-shaped floor plan and a terrace and small garden outside, located on the roof of the in-front, lower-level apartment. The design is inspired by suburban rowhouses developments. The L-shape flor plan in combination with a small courtyard was inspired by Jørn Utzon's Kingo Houses north of Copenhagen.[3] The facades of the apartments towards the gardens are clad in untreated wood to increase the organic and calm feel of the setting.

0308
Himalayan panorama
The northern and western facades of the parking garage depict a 3,000 m² photorealistic mural of Himalyan peaks. The parking garage is protected from wind and rain by huge shiny aluminium plates, perforated to let in light and allow for natural ventilation. By controlling the size of the holes, the sheetings were transformed into the giant rasterized image of Mount Everest. The picture is based on a photo commissioned from a Japanese Himalaya photographer, though it had to be stretched to fit the proportions of the site.[4]
Murals
The interior walls of the car park are decorated with a series of murals by the French street artist Victor Ash, depicting scenes of wildlife such as moose and wolves standing atop 'automobile mountains' of wrecked cars.[5]
Planting
The roof gardens are edged by elevated flowerbeds in the shape of planter railings, designed to block the view to neighbouring, lower-level apartments. They are planted according to a coordinated scheme of plants, which will make the colours and the appearance of the mountain slope change according to the changing seasons. The building has an extensive watering system which collects rainwater and use it for automatically watering the roof gardens during dry periods.[6]



Time Lapse construction of BIG's housing project, MTN.
For special occasions, the urban space of the parking garage is used for events and parties, such as the closing party ofCopenhagen Distortion in 2008.[7]
A public staircase on the outside allows the general public to "climb" the mountain, and a local mountain climbers’ association will soon install a climbing wall at the back of the building, near the peak.[8]
Mountain Dwellings is featured in the parkour documentary "My Playground".[9]

Awards



MTN. Mountain Dwellings - BIG. Bjarke Ingels Group from WebMaster on Vimeo.
Video showing MTN housing project by BIG (in collaboration with JDS) featured in the Total Housing book, published by Actar.www.actar.com/totalhousing



Tour of three projects in the new development of Orestad, just outside central Copenhagen in Denmark. All three are by Bjarke Ingels Group, a Danish architecture firm.

Ørestad is a developing city area in Copenhagen, Denmark, on the island of Amager. The area is being developed using the new town concept with the Copenhagen Metro as the primary public transport grid, connecting the area with the rest of Metropolitan Copenhagen. The central part of Ørestad, Ørestad City, is situated 4.5 km west of Copenhagen Airport Kastrup and 5 km south of Copenhagen city centre. The area is dominated by the Ferring building and the largest shopping center in all of Scandinavia: Field's.
The area of Ørestad is 3.1 million sq.m. being about 600 metres wide and five kilometres long. It borders Tårnby on the eastern side and Amager Fælled and Kalvebod Fælled on the western. The area is divided into four districts: Ørestad Nord, Amager Fælled kvarteret, Ørestad City and Ørestad Syd.

View Den Guddommelige Ørestad in a larger map

Comments for this entry

Leave your comment

 

Copyright 2010. All rights reserved.

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.