You Are Reading

BIG + OFF - The Research Centre of the University of Jussieu, Paris

The video for the Research Centre of the University of Jussieu, the competition winning design by BIG and OFF architects. The new multidisciplinary research centre, Paris PARC, located between Jean Nouvel’s Institut du Monde Arabe and the open green park of the Jussieu Campus will become a significant addition to the campus, strengthening the international appeal and openness of the leading French University for Science and Medicine.

As a form of urban experiment the Paris PARC is the imprint of the pressures of its urban context. Wedged into a super dense context – in terms of space, public flows and architectural history – the PARC is conceived as a chain of reactions to the various external and internal forces acting upon it. Inflated to allow daylight and air to enter into the heart of the facility, compressed to ensure daylight and views for the neighboring classrooms and dormitories, lifted and decompressed to allow the public to enter from both plaza and park and finally tilted to reflect the spectacular view of the Paris skyline and the Notre Dame to the Parisians.

Comments for this entry

Leave your comment


Copyright 2010. All rights reserved.

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.